
Veelgestelde vragen
1. Moet ik kunnen zwemmen om te leren duiken?
Je hoeft niet per se een uitstekende zwemmer te zijn om te leren duiken, maar een redelijke zwemvaardigheid is wel belangrijk. Voor de Padi Open water Diver duikopleiding geldt dat je in staat moet zijn om een 200 meter afstand te zwemmen zonder te stoppen. of 300 meter met masker en vinnen .Dit is om te zorgen dat je comfortabel bent in het water en veilig kunt deelnemen aan de duikopleiding.
Concreet:
Je hoeft geen zwemdiploma te hebben, maar watervrij zijn en redelijk kunnen zwemmen is meestal voldoende om te starten met duiken
Tijdens de opleiding leer je ook vaardigheden zoals oren klaren en omgaan met duikuitrusting, waarbij een basiscomfort in het water helpt
Kortom, je hoeft niet per se goed te kunnen zwemmen zoals een wedstrijdzwemmer, maar je moet wel comfortabel en redelijk vaardig zijn in het water. Als je een paar baantjes kunt zwemmen, is dat meestal voldoende om te starten met een duikopleiding.
2. Wat kost een duikcursus?
Onze prijzen zijn staan zeer transparant op onze website . u betaald bij ons niet jaarlijks een lidmaatschap, maar juist uw opleiding. natuur is alles in de prijs inbegrepen zoals u theorie, verzekering, zwembadlessen, buiten water duiken en het belangrijkste : het gebruik van al het duikmateriaal. Dus u hoeft niet te kopen of te gaan huren.
juist voor de" tec cursussen" raden wij u aan om via mail de juist prijs aan te vragen. Deze prijzen varieren heel erg naargelang u zelf het nodige materiaal bezit om technisch te duiken
3. Welke uitrusting moet ik zelf meebrengen?
Wij voorzien het gebruik van de volledige duikuitrusting tijdens je opleiding. Toch zijn er enkele zaken die je vaak wél zelf moet meenemen of waarvan het handig is om ze zelf te hebben
Je persoonlijke spullen
* zwemkleding maar let op in Oostende zijn geen losse zwemshorts toegelaten
* Handdoek en douche spullen
Overige duikuitrusting
De rest van de duikuitrusting (zoals duikpak, trimvest, ademautomaat, fles, duikcomputer) wordt door de duikschool voorzien tijdens de opleiding.
Pas als je verder gaat met duiken, en geen opleiding meer wilt volgen ,is het handig om deze spullen zelf aan te schaffen.
4. Kan ik ook duiken als ik een bril of lenzen draag?
Duiken met een bril of contactlenzen
Ja, je kunt zeker duiken als je een bril of contactlenzen draagt. Er zijn verschillende oplossingen zodat je onder water goed kunt zien:
1. Duikmasker op sterkte
Je kunt een duikmasker kopen met glazen op jouw sterkte, zowel voor veraf als dichtbij kijken.
Er bestaan maskers met bifocale glazen (voor lezen én kijken) of alleen een leesgedeelte onderin, handig voor het aflezen van je duikinstrumenten.
Voor de meeste sterktes zijn standaardglazen verkrijgbaar; bij speciale sterktes of cilinderafwijkingen kunnen glazen op maat gemaakt worden12.
De prijs varieert afhankelijk van het type en de sterkte van de glazen. Contacteer onze duikschop voor meer info www.duikpunt.be
2. Duiken met contactlenzen
Zachte daglenzen zijn de beste optie voor duiken. Ze blijven goed zitten, en als je er een verliest is het geen groot probleem.
Harde lenzen kunnen makkelijker uitspoelen of voor luchtbellen zorgen tussen lens en oog, wat oncomfortabel kan zijn
Zorg voor een goed passend duikmasker zodat er geen water bij je ogen (en lenzen) kan komen.
Let op: tijdens de duikcursus moet je soms je masker afzetten onder water. Houd dan je ogen zoveel mogelijk gesloten om te voorkomen dat je lenzen uitspoelen.
3. Gewone bril onder een duikmasker
Het is niet mogelijk om met je gewone bril onder een duikmasker te duiken. De pootjes van de bril zorgen ervoor dat het masker niet goed afsluit en volloopt met water
4. Inplaklenzen of voorzetstukjes
Er bestaan inplaklenzen die je in het duikmasker kunt plakken, bijvoorbeeld alleen voor het leesgedeelte. Dit is een snelle en relatief goedkope oplossing voor mensen die alleen moeite hebben met lezen onder water. Contacteer onze duikschop voor meer info www.duikpunt.be
Conclusie:
Duiken is prima mogelijk voor brildragers en lensdragers. De meest gekozen opties zijn een duikmasker op sterkte of duiken met zachte daglenzen. Laat je goed adviseren bij een duikwinkel of opticien om te bepalen wat het beste bij jouw situatie past, zodat je optimaal van de onderwaterwereld kunt genieten.
5. Kan ik na een duikcursus dan overal ter wereld duiken?
Ja, na het behalen van een internationaal erkend duikbrevet zoals het PADI Open Water Diver-brevet mag je overal ter wereld duiken. Dit brevet is het meest bekende en geaccepteerde duikcertificaat ter wereld en wordt door vrijwel alle duikscholen, resorts en duikcentra wereldwijd erkend.
Wat mag je precies met een Open Water-brevet?
Duiken tot 18 meter diepte (met een buddy, zonder professionele begeleiding).
Duikmateriaal huren bij duikcentra wereldwijd.
Duiktrips boeken op vakantiebestemmingen.
Vervolgopleidingen volgen zoals Advanced Open Water of specialty-cursussen.
Je brevet verloopt niet, maar na een lange tijd niet duiken wordt een opfriscursus aanbevolen
Zijn er beperkingen?
Je moet altijd je duikbrevet en meestal ook een medische verklaring kunnen tonen.
De maximale diepte is 18 meter (voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar; jongere kinderen hebben beperktere diepte).
Sommige duiklocaties kunnen aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld een minimum aantal gelogde duiken of een duikverzekering34.
Voor bijzondere duiken (zoals wrakduiken, nachtduiken of diepere duiken) heb je vaak een aanvullende cursus nodig.
Internationaal erkend
Het PADI Open Water Diver-brevet is wereldwijd geldig .
Je kunt dus duiken in tropische wateren, bij koraalriffen, in meren of zeeën, zolang je je aan de lokale regels en je brevetlimieten houdt.
Praktische tips
Neem altijd je brevetkaart mee op reis.
Informeer vooraf bij het duikcentrum naar lokale regels en eventuele extra vereisten.
Overweeg een duikverzekering voor extra zekerheid
Samengevat:
Met een erkend duikbrevet kun je wereldwijd duiken, zolang je je aan de regels en limieten van je brevet houdt. Het opent letterlijk de deur naar de onderwaterwereld, waar je ook bent!
7. Wat gebeurt er als ik een les moet missen?
Wij staan bekend om onze prive aanpak, klant vriendelijkheid en flexibiliteit. Dit kan altijd eens gebeuren. Graag zo snel mogelijk contact opnemen via whatsapp van Adje 0473594257 en we kijken samen voor een oplossing.
8. Kunnen kinderen samen met ouders leren duiken?
Ja, kinderen kunnen samen met hun ouders leren duiken. Sterker nog, wij bieden speciale familieprogramma's aan waarbij ouders en kinderen gezamenlijk de onderwaterwereld ontdekken. Dit kan een unieke en verbindende ervaring zijn voor het hele gezin.
Leeftijdsgrenzen en programma's
Vanaf 10 jaar: Kinderen kunnen starten met een volwaardige duikopleiding, zoals de PADI Junior Open Water Diver. Ouders en kinderen kunnen samen deze cursus volgen en gezamenlijk hun brevet halen. Kinderen tussen 10 en 12 jaar mogen na certificering onder begeleiding van een ouder of instructeur duiken, tot een maximale diepte van 12 meter
Vanaf 12 jaar: Kinderen mogen vaak dieper duiken (tot 18 meter) en kunnen zelfstandig met een gebrevetteerde volwassene duiken.
Hoe werkt samen leren duiken?
Gezamenlijke cursus: Ouders en kinderen volgen samen de theorie, zwembadlessen en buitenwaterduiken. Dit zorgt voor gedeelde ervaringen en versterkt de onderlinge band
Aangepaste begeleiding: Instructeurs houden rekening met het niveau en de leeftijd van de kinderen. Er wordt extra aandacht besteed aan veiligheid, plezier en het opbouwen van vertrouwen in het water.
Familievriendelijke duikuitstappen : Op veel locaties zijn er speciale familie-weekends of -programma's, waarbij gezinnen samen leren duiken en ook gezamenlijke duiken kunnen maken na certificering
Belangrijke aandachtspunten
Veiligheid staat voorop: Kinderen moeten voldoende zwemvaardig zijn, interesse tonen en mentaal en fysiek klaar zijn om te leren duiken
Rol van ouders: Tijdens het leren duiken is het belangrijk dat ouders hun kinderen ruimte geven om zelfstandig te leren, maar ook als buddy fungeren en het goede voorbeeld geven.
Gezamenlijke herinneringen: Samen leren duiken zorgt voor bijzondere familieherinneringen en biedt een gedeelde hobby voor de toekomst
9. Hoe kan ik me inschrijven?
Wenst u zich in te schrijven voor een opleiding of heeft u vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Duikpunt Duikschool Oostende
Nieuwlandstraat 63a (enkel open op afspraak)
Info en inschrijven kan gemakkelijk via mail-sms-fb -WhatsApp
GSM 0473 59 42 57
Na 17u en in het weekend
E-mail: duikpuntduikschool@gmail.com